News

The Performance

#filminslovakiagoodidea

CANNES, Francúzsko – Produkčný tím stojaci za predvojnovou drámou The Performance z obdobia druhej svetovej vojny na čele s producentom Danielom Finkelmanom zo spoločnosti Sparks Next (Menashe, The Vigil) a v hlavných úlohách s Jeremym Pivenom (Entourage, Smokin' Aces) a Robertom Carlyleom (Trainspotting), zverejnil tento týždeň na filmovom trhu v Cannes prvé zábery z filmu.

Príbeh poviedky dramatika Arthura Millera v adaptácii režisérky Shiry Piven (Welcome to Me) a spoluscenáristu Josha Salzberga sa odohráva na pozadí napätých predvojnových 30. rokov a sleduje strastiplnú cestu Harolda Maya (Jeremy Piven), nadaného stepára a židovského amerického imigranta, ktorého kariéra bola odsunutá na newyorskú klubovú scénu. Počas turné po Európe Harolda a zvyšok jeho skupiny najme nemecký atašé (Robert Carlyle), ktorý tanečníkom ponúkne neodolateľnú sumu peňazí za jediné vystúpenie. Netušia, že to predstavenie je pre Adolfa Hitlera.

Herecké obsadenie zahŕňa Maimie McCoy (The Musketeers), Adama Garciu (Coyote Ugly), Laru Wolf (Quantico) a nováčika Isaaca Gryna, pre ktorého je film jeho debutom.

Celé natáčanie prebiehalo v Bratislave, kde filmári našli dobovo presnú architektúru a skúsený filmový štáb. Po vypuknutí vojny na Ukrajine produkcia zamestnala aj skupinu utečencov, ktorí pracovali v štábe alebo v komparze. Producent Finkelman, ktorý sám má ukrajinský pôvod, bol zasiahnutý ich pohnutým osudom: „Relevantnosť príbehu filmu vo mne zarezonovala o to viac, že súčasné dianie na Ukrajine je považované za najhoršiu utečeneckú krízu od druhej svetovej vojny.“

Ďalšími producentami filmu sú Chaya Amor (The Vigil), Jenny Shakeshaft (Jay and Silent Bob Reboot, House of Glass) a Christopher Milburn (Unhinged, The Protégé).

„Toto nie je typický príbeh z druhej svetovej vojny,“ hovorí režisérka Shira Piven. „Žijeme na pozadí takých historických udalostí, ktoré nás stavajú zoči-voči nášmu morálnemu kompasu. V The Performance je Harold nútený robiť rozhodnutia ako ľudská bytosť, presnejšie ako Žid, ktoré ho spájajú s podstatnou, možno pochovanou časťou jeho samého, a teda hlbšie s jeho svetom.“

Film je momentálne v postprodukcii v Londýne.

Adrian Rolea, publicista

Zdroj SPARKS NEXT

Dátum: 26.05.2022